11 Aralık 2022 Pazar

İNSAN NE İLE YAŞAR ?

 

             İnsan Ne İle Yaşar?

            Ünlü yazar Tolstoy’un yaşadığı hayat ve gördüğü zorluklar onun ahlaki yönden güçlü bir birey olmasına sebep
olmuştur. Tolstoy’un hikayelerden oluşan kitabına da ismini veren ‘İnsan Ne ile Yaşar’ hikayesi, insanın ne için ve nasıl yaşadığını sorgular. Bu sorgulamada cevabı Tanrı, gökten düşmüş bir melek aracılığıyla gösterir.

Tolstoy, hikayede üç soruya yönelir ve bu üç sorunun cevabı olan 3 hakikati arar. Bu sorular şunlardır. 


1-İnsanın kalbine ne hükmeder?

2-İnsana ne verilmemiştir?

3-İnsan ne ile yaşar?

Tolstoy’un ilk soruya verdiği cevap merhamettir… İnsanın kalbine, merhameti hükmeder eğer merhametli birisiyse yaptığı eylemler ona paralel olarak ahlakidir, ve mükâfatlandırılır. İkinci sorunun cevabı ise, ihtiyaçtır. İnsan neye ihtiyacı olduğunu bilemez çünkü kader vardır ve hayatımızı öngöremediğimiz kaderimiz şekillendirir.  (Tıpkı ‘sen ne plan yaparsan yap hayatın senin için her zaman başka planları vardır’ cümlesindeki gibi) 

Son soruya verilen cevap ise sevgidir. Yazar, hikayenin sonunda insanın sevgi, merhamet ve umut ile yaşayabileceğini, insanı yaşatan şeyin sevgi olduğunu; içindeki sevgi -özellikle de Tanrı sevgisi- olduğu  ve ona kulak verdiği sürece her zaman doğruyu bulabileceğini-yapabileceğini söyler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

OKUYANUS

Sitemize hoşgeldiniz, herkese merhabalar :)  Sizi sitemizle baş başa bırakmadan önce kısa bir bilgilendirme yapmak istedik. Bu site Balıkesi...